Cases

  Leonarduskerk Oosterhout

  Leonarduskerk Oosterhout

  Herbestemming erfgoed

  In opdracht van gemeente Overbetuwe hebben we ten behoeve van het herbestemmingsplan "dorpshart Oosterhout", de Leonarduskerk ingemeten.

  Hylkema Erfgoed heeft een herbestemmingsplan voorgesteld, waarin de kerk een nieuwe functie krijgt om instandhouding te waarborgen. De kerk heeft een centrale plek ingenomen in de gemeenschap van Oosterhout en zal die blijven innemen met de nieuwe functies die gepland zijn. Om de nieuwe functies zo goed mogelijk binnen het bestaande rijksmonument te ontwerpen, heeft Hylkema Erfgoed BIMpartners gevraagd de kerk gedetailleerd in beeld te brengen.  Lees het volledige plan van Hylkema Erfgoed in dit artikel.

  Bijzondere plekken

  We komen met ons vak op bijzondere plaatsen. Veelal plekken waar men "normaal" niet snel komt. Zo zijn wij bij kerken vaak in de toren en boven de gewelven te vinden, om de gehele constructie goed op te nemen. Dit is waarom wij met veel plezier en liefde voor ons vak, deze projecten uitvoeren.  Wij beschikken inmiddels over een heel arsenaal aan statieven en andere hulpmiddelen, om deze soms uitdagende plekken, goed in te meten en te koppelen aan andere ruimtes. Bij de Leonarduskerk moest bijvoorbeeld vanuit de toren via een "mangat" de ruimte boven de gemetselde gewelven bereikt worden. Om de koppeling van deze meting goed te registreren met de toren en overige ruimtes, zijn speciale targets en ervaring onmisbaar. Zie onze video van de gehele dataset (pointcloud) voor het eindresultaat. 

  Lennart Brink - Hylkema Erfgoed:

  “De data die de PointCloud van BIMpartners ons levert is van groot belang voor deze ontwerpopgave. Elementen die wij anders enkel bij benadering zouden kunnen opmeten, komen nu nauwkeurig op papier. Waar zelfs archieftekeningen soms kunnen afwijken van de werkelijkheid, laat de PointCloud ons zien hoe het gebouw, inclusief torens, gewelven, en aanbouwen, écht in elkaar steekt. Dankzij het PointCloud-model en de exacte metingen kunnen wij de vorm van de binnenruimtes geheel doorgronden en ons ontwerp voor nieuwe invullingen hier goed op afstemmen. Ook voorkomen we verrassingen tijdens de uitvoering van de restauratie en transformatie van de kerk.”

  Opdrachtgever Hylkema Erfgoed
  Locatie Oosterhout (Gld)
  Jaar 2023
  Software Trimble Realworks, Navvis IVION, Nubigon
  Hardware Trimble X12
  Output e57, RCP, IVION
  Grootte
  Terug