Heden
    Praktische blik

    "Gaandeweg heb ik ontdekt dat ik een goede intermediair ben tussen architecten en bouwers. Een goede architect is ook een kunstenaar, maar daarna komt de techneut om de plannen te verwezenlijken. Ik haal voldoening uit het vertalen van het creatieve ontwerp van architecten naar bouwbare oplossingen, die de waarde van architectuur intact laat".  

    Specialisme in BIM in bestaande toestand en bestaande omgeving.

    "Dus het goed en compleet in kaart brengen van gebouwen en objecten die al gebouwd zijn, en daar vervolgens nieuwe plannen voor te maken. Dit geeft letterlijk een extra dimensie aan het project, waarbij we ook moeten inspelen op omgevingsfactoren. We doen veel transformatieprojecten, bijvoorbeeld kantoorgebouwen die verbouwd worden tot woningen. Dan is het iedere keer weer een sport om alle nieuwe elementen exact te laten passen op de bestaande constructie. Hier komt kennis van laserscannen en BIM samen".

    DNA
    Jong geleerd is ...

    Sander: "Mijn vader had een tegelzettersbedrijf en had meerdere mensen in dienst. Ik ben dus opgegroeid met het ondernemerschap en was van jongs af aan al in de bouwsector te vinden. In de schoolvakanties ging ik met mijn vader mee om te helpen en groeide mijn interesse voor bouwtechniek.

    2004
    Studie Bouwkunde

    "Ik ben opgeleid aan de Hogeschool Bouwkunde te Utrecht en heb daarna o.a. stage gelopen bij een architectenbureau. Dat was voor mij in eerste instantie een wat wollige en abstracte wereld met kunstenaars, maar ook de omgeving waar ik voor het eerst in aanraking kwam met BIM.

    Na mijn stage kreeg ik een baan aangeboden als bouwkundig tekenaar, later als projectleider en ben ik geeindigd in de rol als bedrijfsleider. Ik zag hoe tekeningen van de tekentafel kwamen, toen met CAD software (2d) werden getekend en vervolgens de eerste stappen richting BIM werden gemaakt. Veel architecten waren daar destijds nog niet helemaal aan toe, ik had het gevoel dat de sector dit zelfs een beetje tegenhield, wat ook wel weer begrijpelijk is omdat er met BIM een verschuiving is ontstaan. 

    Met behulp van BIM wordt de technische uitwerking - bij voorkeur - met meerdere partners gedaan. Voorheen was de architect de bouwheer, maar nu maakt de architect het ontwerp en de technische mensen maken de bouwtekeningen. Dit gebeurt naar mijn mening het beste met de mensen die het uiteindelijk ook gaan maken. Veel bouwers met ervaring in BIM ervaren dit als een goede ontwikkeling".

    2009
    BIM

    Na mijn ervaring op het architectenbureau kreeg ik een baan bij een groot aannemersbedrijf. Ik deed ‘buiten’ op de bouwplaats veel ervaring op, maar ontdekte in de wandelgangen dat sommige projecten in de voorbereiding stroef gingen. Met mijn achtergrond bij het architectenbureau, dacht ik: waarom regel ík dat niet? Dan rijd ik toch naar de gemeente en dan teken ik toch wat er nodig is voor jullie? Dat bleek een goede zet, want mijn idee voldeed blijkbaar aan een behoefte. Ik mocht toen mijn eigen afdeling opzetten, die eigenlijk een ingenieursbureau binnen het aannemersbedrijf was, en uiteindelijk uitgroeide tot een volwassen afdeling".

    “Bimmen” wilde ik nog steeds, want ik zag dat zeker voor aannemers er veel voordeel met BIM te behalen is. Het aannemersbedrijf zag de potentie van BIM: meer controle over ‘buiten’ (de bouw), meer controle over hoe je het als aannemer wil maken. Meer grip op het bouwproces, veel efficiënter bouwen door een kleinere foutmarge waardoor faalkosten naar beneden gaan. Voor het aannemersbedrijf was BIM duidelijk geen vraagteken meer maar een must.

    Dat was het moment voor mij om echt met BIM door te pakken".

    2010
    3D scannen

    "De aannemer waar ik voor werkte deed veel in bestaande bouw. Dit gaf gelijk een extra uitdaging voor een goed BIM model. Want als ik nu een tekening bij de gemeente zou halen van een oud gebouw dat er al 100 jaar staat, klopt die tekening vaak niet meer met de werkelijkheid. De muren zijn bijvoorbeeld niet meer recht of er zijn zaken verbouwd. De vraag was: hoe gaan we dat dan wèl het gebouw goed in BIM krijgen? Dat moest een andere techniek worden dan inmeten met je meetlint. We zijn toen naar 3D-lasers gaan kijken, hebben pilots gedraaid met deze 3D-scanners, en hadden een sterk gevoel dat dit de toekomst zou gaan worden". Begin 2010 is de eerste 3d laserscanner aangeschaft.

    BIM specialisatie bestaande bouw ontstaan.
     

    "Juist omdat we op dat vlak aan het innoveren waren, en bezig waren met laserscannen en bim voor de bestaande toestand - wat nog bijna niemand deed - zijn we serieus mee gaan doen. We lieten zien dat ook in een tijd waarin de hele wereld onder druk stond (de credietcrisis) we met vertrouwen en nieuwe technieken dingen anders konden doen".

    2017
    Ondernemerschap

    "Natuurlijk begon het ondernemersbloed uiteindelijk te kruipen. Ik dacht: “Als ik het nou niet doe, doe ik het nooit.” Ik heb in 2017 de keuze gemaakt om voor het ondernemerschap te gaan en uiteraard het aannemersbedrijf, waar ik me zo enorm heb kunnen ontwikkelen, bedankt voor alle mooie projecten die we samen hebben gedaan".

    "Het klinkt misschien gek, maar het ondernemerschap geeft voldoening en een zekere rust in mijn leven. Omdat ik zelf de touwtjes in handen heb. En omdat ik altijd wil blijven ontwikkelen met BIM, en mogelijkheden wil onderzoeken.

    Als ondernemer kijk ik nu in veel keukens, kan heel veel zaken verbinden en ook anderen juist weer helpen. Zo leer je van elkaar en door deze kennisuitwisseling help je uiteindelijk de hele sector".