BIMpartners = Laserscannen
  waarom

  3d laserscannen?

  ‘Voordenken in plaats van nadenken’, dat is ons credo. Met 3D-laserscannen
  kun je accuraat tekenwerk of een BIM-model leveren in de bestaande omgeving.

  Met een goede voorbereiding verminder je fouten, en verhoog je kwaliteit en plezier.
  Wij gaan niet voor het halve werk, wel voor een goed begin!
   

  De voordelen:

  • snel en voordelig
  • nooit meer terug
  • aangevuld met 360° foto's
  • meten in 3 dimensies (X,Y,Z)
  • tot op enkele millimeter nauwkeuring
  • haal "buiten" naar "binnen"
  Sinds 2010

  Ervaring

  Als één van de eersten in de bouwsector startte wij in 2010 al met laserscannen. Om bestaand vastgoed te scannen en om te zetten in digitale bestanden. Dit levert goed en accuraat tekenwerk op van de bestaande toestand, en is een perfecte basis voor verdere planvorming en een soepel bouwproces.

  Door meer grip te hebben op wat er ‘buiten’ staat, kun je projecten en werkvoorbereidingen beter organiseren. Waardoor je sneller en efficiënter kunt bouwen.

  Voor onze projecten werken wij nauw samen met uitvoerende partijen. De lijnen tussen kantoor en de bouw zijn kort en helder, wat mooie en praktische oplossingen oplevert.

  Inmiddels hebben wij ruime ervaring om onze scandata in te zetten voor de meest gebruikte software paketten die er momenteel gebruikt worden. Zowel 2d als 3d weten wij het juiste formaat voor u op te leveren.

  met 3d laserscannen

  Elk detail in kaart bregen

  Waarom zou je tekenwerk of een model nog baseren op (slecht) archiefmateriaal? Bestaande gebouwen en objecten veranderen in de loop der tijd vaak door onderhoud of verbouwingen. Deze veranderingen zijn vaak niet goed - of helemaal niet - te zien op archiefmateriaal. Op deze tekeningen kun je dus niet bouwen. 3D-laserscannen brengt een bestaand gebouw helemaal in kaart, zoals het nu is, tot in detail. Dus ook aanpassingen en veranderingen, zoals scheefstanden of doorbuigingen, komen duidelijk in beeld.

   meten = weten! 
  tot het kleinste detail

  3d scannen met statief

  Het 3D-laserscannen kan met behulp van een statiefscanner of een mobiele scanner. De statiefscanner maakt vanaf verschillende standpunten een 360-graden-meting waarbij tot 2,2 miljoen meetpunten per seconde worden gemeten. Dit kan eventueel aangevuld worden met 360-graden-panoramafoto’s, die vanuit hetzelfde standpunt gemaakt worden. Met deze techniek kunnen we bijvoorbeeld een fotorealistische 3D-tour maken van de buiten- en binnenkant van een gebouw, zie als voorbeeld de kerk van Stampersgat.

  Afhankelijk van de resolutie die nodig is voor verdere verwerking van de data, meet de scanner tussen de 5 en 15 minuten per standpunt. Dit levert zeer nauwkeurige en betrouwbare data op. 

  Deze manier van scannen gebruiken we als een hoge nauwkerigheid gewenst is. Denk aan bouwprojecten zoals House Modernes waar de nieuwe gevel exact moest aansluiten op het bestaande casco. 

  Naast Faro gebruiken wij sinds eind 2022 de nieuwste Trimble X12 laserscanner.

  SLAM TECHNOLOGIE

  Mobiele 3d-laserscanner

  Sinds enkele jaren zijn er 3d scanners op de markt die mobiel zijn tijdens het scannen en daarmee sneller data kunnen inwinnen. Scanners met deze zogeheten Slam technologie volgde wij op de voet. Omdat wij echte pointcloud puristen zijn vonden wij de kwaliteit vaak niet goed genoeg voor onze projecten en opdrachtgevers. Tot dat wij begin 2021 ervaring mochten opdoen met de NavVis VLX mobile laserscanner. Wij waren verrast over de kwaliteit van meetdata en snelheid waarmee dit systeem werkt. Natuurlijk zijn er verschillen met statisch scannen en mobiel scannen. Wanneer je echter beide technieken kunt aanbieden en waar nodig combineert ontstaat er het beste uit twee technieken. Detail waar we het nodig hebben en snelheid waar het kan!

  Deze techniek is uitermate geschikt voor het digitaliseren van uw vastgoed en het vastleggen van uw vastgoeddata. (digital twin)

  Meerdere corporaties maken gebruik van onze diensten.
  Zie ook: Het project van de Alliantie.

  NavVis IVION

  Online 3d-scan viewer & virtueel gebouwdossier.

  Ons platform van NavVis IVION transformeert uw ruwe 3D data naar een interactieve omgeving die eenvoudig online te beheren is. U en uw klanten kunnen overal ter wereld inloggen zonder de noodzaak voor extra software. Ook vastgoeddata die uw eerder al heeft vastgelegd is te importeren in deze omgeving. Net als bij Google Streetview heeft u de mogelijkheid om door middel van 360 graden foto’s door uw data te navigeren en in één oogopslag de staat van uw project te bepalen. Het platform biedt uitgebreide mogelijkheden om binnen uw data verschillende soorten metingen te verrichten. Hierdoor zijn wij maar één keer fysiek op locatie aanwezig en kunt u daarna de rest op afstand beheren.  

  kijk snel verder
  moeilijk kiezen?

  Combineren van statisch en mobiel

  Goed nieuws! Deze technieken kunnen ook naast- en door elkaar ingezet worden, waardoor u het beste uit twee werelden kunt combineren: detail waar nodig, en snelheid waar het kan! Desgewenst kunnen we vaste punten en/of targets (survey points) inmeten en op een stelsel (lokaal of bijvoorbeeld RDNAP) de metingen (pointclouds) registreren. Uw contactpersoon kan u hierbij adviseren.

  Onderstaande de belangrijkste veschillen tussen mobiel en statisch 3d laserscannen.

  Statisch

  • tot op enkele mm nauwkeurig
  • Ieder detail vastleggen
  • van 0.3m tot 365m
  • tot 2,2 miljoen punten/sec
  • HDR, 80 MP panorama foto's
  • voor als het echt nauwkeurig moet
  • veelal voor bouw / productie

  Mobiel

  • nauwkeurigheid 6-10mm
  • zeer snel, kleine details minder volledig  
  • tot ca. 60m
  • tot 2x 300.000 punten/sec
  • Fisheye, 2x20 MP  panorama foto's
  • NavVis Ivion gebruiksvriendelijke cloud software
  • veelal bij vastgoed digitalisatie (NEN2580, MJOB)

  Offerte aanvragen

  Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het 3D laserscannen? Het is mogelijk om direct een offerte op te vragen.

  Offerte aanvragen

  Terug naar overzicht